Deze week zijn de laatste voorbereidingen getroffen voordat ons casco gaat komen. Maandag zijn de bouwvakkers begonnen met de bekisting van de funderingsbalken. De gemeente heeft gecontroleerd of dit er goed in lag. Dit was het geval. Voordat het beton gestort gaat worden hebben Rogier en ik nog gebruik gemaakt van een oud traditioneel gebruik. We hebben een krant gekocht en deze hebben we in de fundering gelegd. Hier staan onze namen op met wat grappige teksten. Mochten er mensen zijn die ooit de krant zoeken hij ligt bij de voordeur!! De volgende dag hebben ze het beton gestort. Het beton moet nu eerst een paar dagen uitharden.

Op het eerste oog vond ik onze kavel wel erg klein lijken. Maar toen de fundering en de bekisting van de funderingsbalken erin lag was ik toch blij verrast. Het leek al een stuk groter dan die week ervoor. Ik blijf het moeilijk in schatten vinden hoe groot ons huis nou werkelijk gaat worden. Hebben we de juiste keuze gemaakt qua breedte en qua lengte van het huis?? en de hoogte? Hoe hoog gaat het eigenlijk worden. We bouwen de hoogte in. We bouwen ongeveer 9.5 meter de lucht in. Volgende week gaat het na alle waarschijnlijkheid voor mij een stuk werkelijker worden. Als de wanden en de vloeren van ons casco komen. Zal ik dan schrikken hoe groot/klein het gaat worden? Ik kan niet wachten tot ik volgende week in ons huis sta en dan de werkelijke ruimte kan ervaren. Volgende week dinsdag gaat dan het echte werk beginnen dan komt de montageploeg om ons casco te installeren. Als het goed is staat het dan in 2 dagen.
Wordt vervolgd……………
Benodigde ingredienten voor het vervaardigen van funderingsbalken: piepschuim, wapening, beton, stekeinden, verbindingsstaafjes en een beetje hout. Men neme de piepschuim en bouwt een malletje met de binnenafmetingen van 400 * 500 mm. De mal dient zodanig langs de gebouwgrens aangebracht te worden zodat de al reeds in de grond aangebracht funderingspalen in het midden van de balk gelegen zijn. Deze mal vervolgens vullen met wapening en op de kritieke puntjes extra wapening aanbrengen. Alvorens de beton in de mal gestort wordt dient de mal aan de open (boven) zijde verstevigd te worden zodat de beton niet de zijkanten van de mal wegspoelt wanneer deze in de mal gegoten wordt. Dat wordt gedaan door aan de bovenzijde een houten balkje aan te brengen waar overheen de verbindingsstaafjes worden aangebracht. Nu is het tijd om de beton in de mal te storten maar niet voordat de controlerend ambtenaar van de gemeente de wapening in de mal heeft goedgekeurd. Goedgekeurd?Vol gieten met beton en even met rust laten. Twee dagen later kunnen de verbindingsstaafjes weggenomen worden en is de funderingsbalk klaar.

Variatietips: voor de mensen die het leuk vinden kan in de (lege) mal de krant van de dag van storten neergelegd worden. Het bevordert niet de sterkte van de funderingsbalken maar zorgt wel voor een beetje historische waarde. Kunnen de archeologen over een x-tal jaren iets gemakkelijker vaststellen uit welke tijdperk het fundament afkomstig is.
facebook link
twitter link